Skøde advokat

Står du og skal købe hus? Eller skal du have foretaget nogle ændringer i dit nuværende skøde? I så fald har du brug for en skødeadvokat. Skødeadvokaten hjælper dig nemlig med de nødvendige foranstaltninger, der skal foretages.

Vil du vide mere om, hvornår du har brug for en skødeadvokat, hvad det koster at benytte en skødeadvokat og meget mere? Læs med her, og find svar på alle dine spørgsmål.

Hvad er en skødeadvokat?

En skødeadvokat er en fagperson, der har en juridisk baggrund med en beskikkelse til at føre retssager. Særligt ved en skødeadvokat er, at vedkommende er specialist i at udarbejde skøder og stå for den efterfølgende tinglysning af skødet.

Hvornår har man brug for en skødeadvokat?

Det er ret enkelt. Du har brug for en skødeadvokat, når du skal have udarbejdet et skøde eller have ændret i dit nuværende skøde. Du skal typisk have udarbejdet et helt nyt skøde, når der er tale om køb og salg af ejendom. I dette tilfælde vil den ejendom, der indgår i handlen, skifte ejer. For at sikre den nye ejers rettigheder, udarbejdes der et skøde, hvori de nye ejerforhold er noteret.

Her vil det være skødeadvokaten, der udarbejder det nye skøde med de nye oplysninger om forholdene. Derudover sørger advokaten for, at det nye skøde bliver tinglyst. Det sikrer, at skødet er officielt.

Ændringer i skødet kan foregå under forskellige omstændigheder. Det kan være i forbindelse med skilsmisse, hvor en af parterne overtager huset. Det kan også være i forbindelse med familieoverdragelse, hvor et hus bliver givet videre til et andet familiemedlem. Det kan både være i forbindelse med dødsfald eller et hus, der bliver givet videre til næste generation.

Ved ændringer i skøde vil fremgangsmåden overordnet være den samme. Der skal stadig udarbejdes et skøde, hvor der er anført de pågældende ændringer i ejerforholdet. For at disse ændringer træder i kraft, skal skødet tinglyses. Igen er det alt sammen noget, en advokat med speciale i skøder kan facilitere.

Hvorfor er det vigtigt at benytte en skødeadvokat?

Der er flere formalia, der skal være styr på i et skøde. Dette skyldes, at det tinglyste skøde vil være juridisk bindende. Er der fejl i skødet, kan det derfor have store konsekvenser.

Selvom du i teorien selv kan udarbejde et skøde, anbefales det dog at lade en skødeadvokat stå for det. Vedkommende vil nemlig have ekspertisen, der sikrer, at fejl bliver undgået.

Nogle få vælger helt at lade være med at have et skøde. Denne tilgang vil vi dog kraftigt advare imod. Det stiller dig nemlig dårligt, når det kommer til dine rettigheder. Du har nemlig ingen mulighed for rent juridisk at kunne bevise, at det er dig, der er den retmæssige ejer af din bolig.

I det tilfælde er det bedre at investere i en advokat, der kan få dine rettigheder offentliggjort ved hjælp af et tinglyst skøde.  

Hvad koster en skødeadvokat?

Prisen for en skødeadvokat kan variere med flere tusinde kroner. Det afhænger både af, hvilken situation du står i, og hvad den enkelte virksomhed tager for deres ydelser. Det er typisk dyrere, hvis du skal have et skøde i forbindelse med køb og salg af en ejendom.

Ud over selve skødet og tinglysningen kan der være andre opgaver, som advokaten varetager i forbindelse med køb og salg. Det kan for eksempel være en refusionsopgørelse, frigivelse af købesummen, når der er foretaget tinglysning af skøde, og andre opgaver.

Da denne type opgave er mere omfattende, vil det derfor også være dyre for dig at benytte en skødeadvokat.

Er der tale om, at du skal have ændret i dit nuværende skøde i forbindelse med en af de førnævnte scenarier, vil det være billigere for dig. Her vil opgaven ikke være nær så omfangsrig som ved køb og salg.

Vil du gøre det så billigt som muligt, er det en fordel at undersøge mulighederne og indhente flere tilbud. Det kan spare dig for flere tusinde kroner.

Er der omkostninger ud over honoraret til advokaten?

Der er andre omkostninger end honoraret til advokaten, du skal være opmærksom på. Disse omkostninger indebærer udgifter til tinglysning, som er en afgift, der betales til staten. Det betyder, at der er tale om faste priser, som advokaten ikke har noget at gøre med, da afgiften er angivet i tinglysningsloven.

Tinglysningsafgiften består af to dele. Der er en fast afgift, som fungerer som en form for administrationsgebyr. Dette ligger på 1.750 kroner (per 1. marts 2020). Derudover er der en variabel udgift på 0,6 % af købesummen.

Er der tale om en ændring i skødet, er det ikke nødvendigvis købesummen, der tages udgangspunkt i. Ved familieoverdragelse tages der for eksempel udgangspunkt i 85 % af den offentlige vurdering, hvis denne værdi er under den købesum, der er aftalt i familieoverdragelseshandlen.

Ved skilsmisser kan du helt komme uden om den variable tinglysningsafgift. Det kræver dog, at du har en godkendt bevilling.

Er der alternativer til en advokat, når man skal have udarbejdet skøde?

Der er flere alternativer til en skødeadvokat. I mange tilfælde kan du sagtens benytte en jurist, som har erfaring på området. Forskellen på en advokat og jurist ligger hovedsageligt i, at en advokat er beskikket til at kunne føre retssager. Det er en jurist ikke. De vil dog begge have en juridisk baggrund.

I nogle tilfælde kan en sekretær ved en advokatvirksomhed også have kompetencerne til at kunne udfærdige et skøde og få det tinglyst. Det er helt op til dig, hvilken fagperson du benytter til opgaven. En skødeadvokat vil dog på mange områder have en masse ekspertise på området.


Tryg bolighandel


 • Eksperter i bolighandler

  Vi har mange års erfaring indenfor bolighandler. Teamet har hjulpet i over 10.000 bolighandler. Vi er specialiserede rådgivere inden for bolighandler og er altid opdaterede i forhold til gældende lovgivning.

 • Faste lave priser

  Der kan være stor forskel på, hvor meget hjælp du har brug for. Vores udgangspunkt er, at du får en fast lav pris, du nemt kan forholde dig til. Der kommer ingen overraskelser i processen, og vi sørger for at alle deadlines overholdes til punkt og prikke. Ring til os og få en snak om netop dine behov – så får du en fast lav pris.

 • Landsdækkende service

  Vi er en online virksomhed og vi kan hjælpe dig uanset hvor i Danmark du bor. Vi har sparet fysiske møder bort, og bruger tiden på at sætte os grundigt ind i din sag og leverer en klar og præcis rådgivning.

 • Forsikret rådgivning

  Vi har tegnet rådgiveransvarsforiking i HDI Danmark

Skødeservice.dk ApS

Gammel Vartov Vej 2,
2900 Hellerup

Man - tors: 09-17
Fre: 09-15