Familielån

Har du ekstra luft i økonomien, og ønsker du at yde et lån til et familiemedlem? Det er en løsning, som anvendes i mange familier, og som kaldes et familielån. Selvom det kan virke forholdsvis lige til, er der nogle regler og forhold, der er værd at kende til på området.

Vil du have helt styr på, hvad et familielån er, og hvordan det foregår? Få helt styr på lånetypen her.

Hvad er et familielån?

Et familielån er et lån, hvor långiver og låntager har en familiær relation. Det kan for eksempel være forældrene, der ønsker at låne deres barn nogle penge. Det er dog heller uhørt, at der gives et lån imellem bedsteforældre og børnebørn.

Det særlige ved et familielån er typisk, at der er aftalt nogle gunstige forhold for låntageren. Det kan for eksempel være, at der er lave renter, eller at det er rentefrit.

Økonomisk kan det være billigere at tage et familielån sammenlignet med et lån hos et pengeinstitut. Der skal nemlig ikke betales omkostninger til oprettelse af lånet. Derudover skal der heller ikke betales tinglysningsafgift, som der ellers skal ved et lån hos et pengeinstitut.

Skal der betales renter eller ej?

Det er helt op til jer, om der skal betales renter på familielånet eller ej. Du skal dog være opmærksom på, at valget har nogle skattemæssige konsekvenser.

Vælger I, at der skal betales renter, kan låntager få rentefradrag i forhold til skatteopgørelsen. Låntager skal dog selv opgøre til SKAT, hvor mange renteomkostninger, der er tale om, i løbet af året.

Dette har dog også nogle konsekvenser for långiver. Når låntager opgiver sit rentefradrag på et familielån til SKAT, er der krav om, at det opgives, hvem renteomkostningerne er udbetalt til. Det stiller derfor krav om, at långiver også skal opgive renteindtægten og dermed betale indkomstskat af beløbet.

Vælger I, at der skal være tale om et rentefrit familielån, betyder det, at låntager ikke har mulighed for et rentefradrag i sin skatteopgørelse. Til gengæld skal långiver heller ikke betale skat af renteindtægterne, da der netop ikke vil være nogen renter.

I skal derfor gøre op med jer selv, hvad der er den optimale løsning for jeres aftale.

Er det muligt at nedskrive gælden?

Ved nedskrivning af gæld sletter man en del af gælden. Når der er tale om et familielån, er det muligt at nedskrive gælden. Det kan for eksempel være, hvis forældrene ønsker at nedskrive noget af gælden som en form for arveforskud.

Der er dog nogle regler på området, som er værd at have styr på. Hvis der skal foretages nedskrivning af gælden, vil dette anses som en gave i SKATs optik. Er nedskrivningen højere end den tilladte skattefrie grænse for gaver fra familier, skal der betales en gaveafgift.

I 2020 er den skattefrie grænse på 67.100 kroner. Gælden må derfor nedskrives med 67.100 kroner pr. år, uden der skal betales gaveafgift af beløbet. Står begge forældre som långivere, må der gives en nedskrivning på 2×67.100 kroner.

Det særlige ved nedskrivninger ved familielån er dog, at det ikke må være aftalt på forhånd, at der foretages disse nedskrivninger. Det skal være en beslutning, der tages fra år til år. Anser SKAT det som en fast aftale, skal der i værste tilfælde betales en gaveafgift af hele lånebeløbet.

Gaveafgiften ligger i 2020 på 15 %. Det kan derfor være en betydelig omkostning, hvis der skal betales afgift af hele lånet.

Vær varsom med ændringer i lånet

Når først der er aftalt nogle vilkår for familielånet, skal I være meget påpasselig med at ændre dem. Det kan nemlig have betydning for, om der pludselig skal betales skat. Det er især, hvis vilkårene ændres, og det falder til låntagerens fordel.

Et eksempel kan være, at der i starten er aftalt, at låntager skal betale 1 % i rente for lånet. Hvis man senere hen beslutter sig for, at det skal være et rentefrit familielån, anser SKAT det som en gave. Låntager vil nemlig opnå betydelige besparelser, som ellers ville have været en indtægt for långiver.

Bliver SKAT opmærksom på, at der er foretaget ændringer i lånet, som kommer låntager til gode, kan det udløse, at låntager skal betale gaveafgift. Rent skattemæssigt kan ændringer i lånets vilkår derfor være dyre at foretage.

Skal der laves et gældsbrev?

Når der skal lånes større beløb mellem familiemedlemmer, skal der laves et gældsbrev. Det sikrer, at der ikke skal betales gaveafgift af beløbet, når lånet bliver udbetalt til låntager. Det særlige ved denne form for gældsbrev er, at det ikke skal stemples eller tinglyses. Der er derfor heller ikke specielle krav til formatet.

Det er dog vigtigt, at det er præciseret, hvem låntager og långiver er, samt lånets størrelse. Derudover skal der være en dato for, hvornår lånet er udstedt samt underskrifter fra begge parter.

For at gældsbrevet er gyldigt, skal der ved rentefrie familielån være anført, at lånet kan opsiges med kort varsel. Det bliver altså et anfordringslån. Derudover skal der være tale om et reelt gældsforhold, og at der bliver ydet et lån.

Det er vigtigt, at det originale gældsbrev bliver gemt. Bliver der afbetalt på familielånet, skal disse afbetalinger også være anført på gældsbrevet med dato og underskrift fra begge parter.

Skulle långiver gå bort, skal gældsbrevet indleveres til skifteretten. Hvis der ikke er angivet de nødvendige oplysninger om afdrag, der er foretaget på lånet, vil hele lånebeløbet indgå som et aktiv i boet. I teorien kan du selv udarbejde et gældsbrev, når der er tale om familielån. Det kan dog være en fordel at få en advokat, jurist eller anden fagperson med på sidelinjen, der kan yde den nødvendige rådgivning. Det sikrer dig, at du undgår de faldgruber, der er for familielån.


Tryg bolighandel


 • Eksperter i bolighandler

  Vi har mange års erfaring indenfor bolighandler. Teamet har hjulpet i over 10.000 bolighandler. Vi er specialiserede rådgivere inden for bolighandler og er altid opdaterede i forhold til gældende lovgivning.

 • Faste lave priser

  Der kan være stor forskel på, hvor meget hjælp du har brug for. Vores udgangspunkt er, at du får en fast lav pris, du nemt kan forholde dig til. Der kommer ingen overraskelser i processen, og vi sørger for at alle deadlines overholdes til punkt og prikke. Ring til os og få en snak om netop dine behov – så får du en fast lav pris.

 • Landsdækkende service

  Vi er en online virksomhed og vi kan hjælpe dig uanset hvor i Danmark du bor. Vi har sparet fysiske møder bort, og bruger tiden på at sætte os grundigt ind i din sag og leverer en klar og præcis rådgivning.

 • Forsikret rådgivning

  Vi har tegnet rådgiveransvarsforiking i HDI Danmark

Skødeservice.dk ApS

Gammel Vartov Vej 2,
2900 Hellerup

Man - tors: 09-17
Fre: 09-15