Skødeskrivning

Er du ved at købe et hus, og har du snart sat din underskrift på købsaftalen? I så fald er der flere formaliteter, du skal have styr på for at sikre dig, at du står som den retmæssige ejer af din nye bolig. I dette tilfælde vil du derfor ikke komme uden om udarbejdelse af et skøde – også kaldet skødeskrivning.

Vil du blive klogere på, hvad skødeskrivning er, og hvad du skal være særligt opmærksom på? Læs med her, og få svar på alle dine spørgsmål.

Hvad er et skødeskrivning?

Et skøde fungerer som et bevis for, hvem der er den retmæssige ejer af en bolig. Ved køb af bolig skal der derfor altid udarbejdes et nyt skøde, således du har et bevis på, at du er den nye ejer af boligen.

Skødet bliver udfærdiget digitalt og vil dermed også være til rådighed digitalt. Skødet i sig selv er ikke nok bevis på, at du er ejer af boligen. Det er vigtigt, at der foretages en tinglysning af dokumentet. Det er nemlig din garanti for, at forholdene anført på skødet er officielle.

Når der foretages skødeskrivning, er der flere informationer, der skal anføres. De oplysninger er:

  • Køber og sælgers navn, adresse og CPR-nummer
  • Købesummen og eventuelle pantehæftelser på ejendommen
  • Den offentlige ejendomsvurdering
  • Dato for købsaftale
  • Dato for overtagelse
  • Oplysninger om ejendommen
  • Oplysninger om ejendommens stand
  • Servitutter.

Skal man have foretaget skødeskrivning ved køb og salg af bolig?

Det er ikke som sådan et lovkrav, at der skal foretages skødeskrivning, og at det efterfølgende skal tinglyses. Det anbefales dog i høj grad, at du gør det. Det sikrer nemlig din ret som ejer.

Når du foretager skødeskrivning og tinglysning, sikrer det dig som køber bedst muligt. Du får nemlig et officielt dokument på, at du er den nye ejer. På den måde er det derfor ikke muligt for sælgeren at sælge boligen videre til andre eller optage gæld i ejendommen, selvom du egentlig har købt boligen. Det er derfor for din egen sikkerhed, at du skal få udarbejdet og tinglyst dit skøde.

Hvem foretager skødeskrivning?

Først og fremmest skal man kigge på, hvilken part der er ansvarlig for skødeskrivning; køber eller sælger? Som udgangspunkt vil det i de fleste tilfælde være køber, der er ansvarlig for skødeskrivning.

Det betyder, at køber har ansvaret for at få en fagkyndig til at udarbejde og tinglyse skødet. Med ansvaret følger typisk også, at det er køber, der skal betale for skødeskrivning og tinglysning.

Der er dog situationer, hvor det ikke er køber, der er ansvarlig for det. Hvem der er ansvarlig for det, og dermed hvem der også skal betale, vil være anført i købsaftalen. Det er derfor en del af handlen, hvem der står for skødeskrivning. Der er derfor mulighed for at lave særaftaler, hvor sælger er ansvarlig for skødeskrivning, eller hvor køber og sælger deles om forpligtigelsen.

Når det kommer til den egentlige skødeskrivning, vil det oftest være en advokat eller jurist, der står for selve udarbejdelsen.

Hvilke services indgår der, når du får foretaget skødeskrivning?

Overordnet vil der være to hovedområder, som juristen eller advokaten tager sig af. Det er selve skødeskrivningen – altså det at indhente de nødvendige oplysninger – og tinglysning af skødet efterfølgende.

Derudover er der andre services, som typisk også er inkluderet, når der er tale om køb og salg af ejendom. Det er for eksempel:

  • Korrespondance med sælger og købers pengeinstitut
  • Frigivelse af købesummen til sælger, når skødet er tinglyst
  • Refusionsopgørelse
  • Afslutning af handlen.

Hvad koster skødeskrivning?

Der er flere omkostninger, der indgår i skødeskrivning. Først og fremmest skal advokaten eller juristen have et fast beløb for selve skødeskrivning. Derudover kommer der et beløb til tinglysning af skødet, som dermed kommer udover prisen til advokaten eller juristen.

Omkostningen til fagpersonen vil variere fra virksomhed til virksomhed. Derudover afhænger prisen også af, om du blot skal have ændret et nuværende skøde, eller du skal have udarbejdet et nyt i forbindelse med køb og salg af ejendom. Førstnævnte scenarie vil være det billigste.

Kigger vi på selve tinglysningen, skal der betales en tinglysningsafgift til staten. Denne afgift er delt op i to, hvor den ene er fast, og den anden er variabel.

Den faste udgift ligger på 1.750 kroner (gældende fra 1. marts 2020). Den variable udgift er 0,6 % af købesummen. Denne udgift kan derfor svinge meget fra handel til handel. Derudover er der nogle tilfælde, hvor det ikke er hele købesummen, der skal betales udgift af, eller der benyttes et andet grundlag end købesummen. Læs mere om det her.

Lad os tage et eksempel på en bolighandel, hvor du køber en bolig for to millioner kroner, og du skal betale tinglysning af den fulde købesum.

2.000.000 x 0,6 % + 1.750 = 13.750 kroner

Ved ovenstående eksempel skal der derfor betales en tinglysningsafgift på 13.750 kroner. Oven i kommer der udgifter til fagpersonen for håndtering af skødet.

Husk at læse skødet igennem

Når der bliver udarbejdet i skøde, skal både du og sælger underskrive det, hvis der er tale om en bolighandel, før det træder i kræft. Det er vigtigt, at du læser dokumentet nøje igennem og påpeger eventuelle fejl. Det kan nemlig have juridiske konsekvenser, hvis der er fejl i det tinglyste dokument.

Vær derfor meget påpasselig med gennemlæsning af det udarbejdede skøde, inden du sætter din underskrift.


Tryg bolighandel


  • Eksperter i bolighandler

    Vi har mange års erfaring indenfor bolighandler. Teamet har hjulpet i over 10.000 bolighandler. Vi er specialiserede rådgivere inden for bolighandler og er altid opdaterede i forhold til gældende lovgivning.

  • Faste lave priser

    Der kan være stor forskel på, hvor meget hjælp du har brug for. Vores udgangspunkt er, at du får en fast lav pris, du nemt kan forholde dig til. Der kommer ingen overraskelser i processen, og vi sørger for at alle deadlines overholdes til punkt og prikke. Ring til os og få en snak om netop dine behov – så får du en fast lav pris.

  • Landsdækkende service

    Vi er en online virksomhed og vi kan hjælpe dig uanset hvor i Danmark du bor. Vi har sparet fysiske møder bort, og bruger tiden på at sætte os grundigt ind i din sag og leverer en klar og præcis rådgivning.

  • Forsikret rådgivning

    Vi har tegnet rådgiveransvarsforiking i HDI Danmark

Skødeservice.dk ApS

Gammel Vartov Vej 2,
2900 Hellerup

Man - tors: 09-17
Fre: 09-15