Skøde på hus

Har du et hus, vil du også have et skøde. De to ting hænger sammen. Det er nemlig dit bevis på, at du er ejer af huset. Der er dog flere ting, du skal være opmærksom på i forhold til dit skøde på hus. Det gælder både praktiske og økonomiske foranstaltninger. Bliv klogere på, hvilke regler der er for skøde på hus her på siden.  

Hvad er et skøde?

Et skøde er et officielt dokument, der angiver, hvem der juridisk er den retmæssige ejer af et hus. Før den digitale tidsalder var det et reelt stykke papir, som skulle tinglyses i tingbogen, som dengang var en rigtig, fysisk bog.

I dag er det hele digitaliseret. Det betyder, at dit skøde ligger tilgængeligt online, hvis du en dag har brug for at undersøge det nærmere. Det koster ingenting at slå op i tingbogen. Du kan tilgå tingbogen på tinglysning.dk.

Ud over oplysninger om ejeren på huset, vil dit skøde også indeholde oplysninger om dit hus. Derudover vil der også være oplysninger om sælgeren, som du købte huset af. Er der panthæftelser, særlige servitutter for ejendommen eller lignende, vil dette også være anført på skødet. Der er derfor mange brugbare oplysninger at finde på dit skøde.

Skal man have et skøde på hus?

I realiteten er der ikke nogen lov om, at der skal udarbejdes et skøde på huset. Det betyder dog langt fra, at du skal lade være med at have det. Tværtimod anbefales det i høj grad, at du har et skøde, som er tinglyst.

Med at tinglyst skøde kan du bevise, at du juridisk er den retmæssige ejer af huset. Der vil derfor ikke være nogen, der kan komme og overtage huset. Dette bevis er vigtigt i mange forskellige situationer.

Skødet kan blandt andet sikrer dig i mod, at der er nogen, der optager gæld i dit hus uden at have ret til det. Har du for eksempel lige købt et hus, sikrer det tinglyste skøde på huset også, at sælger ikke kan sælge huset videre til en anden. Du vil nemlig stå som den nye ejer, selvom du måske ikke har overtaget huset endnu.

Kort sagt: et skøde på et hus er derfor for din egen skyld, da det sikrer dine rettigheder vedrørende huset.

Hvornår skal man have udarbejdet skøde på hus?

De typiske tidspunkter for udarbejdelse af skøde på hus er i forbindelse med køb og salg. Dette er for at sikre, at det bliver officielt registreret, at det nu er dig, der ejer huset.

Har du allerede et hus, kan der også være tidspunkter, hvor der er behov for ændring af skødet på huset. Det er blandt andet i tilfælde af skilsmisse, eller du ender forholdet med en partner, som er medejer af huset.

Det kan også være den omvendte situation, hvor du bliver gift eller får en partner, som vil købe sig ind i huset som medejer. Ændringer kan også foretages, hvis der er tale om en familieoverdragelse af huset. Det kan for eksempel være tilfældet, hvor forældre eller bedsteforældre overdrager en bolig til deres børn eller børnebørn.  

Hvem står for udarbejdelse af skødet på huset?

Det kan variere fra situation til situation, hvem der er ansvarlig for, at der bliver udarbejdet et skøde. Er der tale om en ændring i nuværende skøde, aftaler man indbyrdes, hvem der står med ansvaret.

Taler vi om en traditionel hushandel, hvor køber og sælger som udgangspunkt ikke har nogen relation, vil det i langt de fleste tilfælde være køber, der er ansvarlig for, at der bliver udarbejdet og tinglyst et skøde på huset.

Med ansvaret følger, at køber skal finde en fagperson, der kan udarbejde og tinglyse skødet. Derudover vil køber også stå med udgiften til dette.

Det behøver dog ikke altid være køber, der er ansvarlig. I nogle tilfælde er det også sælger, der står med ansvar, eller man aftaler, at begge parter deler udgiften. Det afhænger af, hvilken aftale der er indgået i købsaftalen. Der er en vis tendens til, at det kan afhænge af det geografiske område, hvad der er kutyme for.

Har du ansvaret, kan du i teorien selv stå for at udarbejde dit skøde på huset. Det er dog ikke nødvendigvis en løsning, der er fordelagtig. Det er nemlig meget vigtigt, at der ikke er nogen fejl i skødet, da det netop vil være bindende.

Det anbefales derfor, at du benytter en fagperson til opgaven. Det vil typisk være en advokat eller jurist eller lignende person, der har erfaring på området.

Hvad koster et skøde på hus?

Der er flere forskellige udgifter, der skal tages højde for. Du skal både betale fagpersonen og en tinglysningsafgift, som går til staten. Tinglysningsafgiften består af en fast og en variabel afgift. Den faste afgift ligger på 1.750 kroner per 1. marts 2020. Den variable afgift er 0,6 % af købesummen.

Køber du for eksempel et hus til 1,5 millioner kroner, vil den samlede tinglysningsafgift være:

1.500.000 x 0,6 % + 1.750 = 10.750 kroner.

Oveni dette beløb kommer udgiften til fagpersonen, der står for udarbejdelsen og tinglysningen. Dette honorar kan variere meget fra virksomhed til virksomhed. Det kan derfor betale sig at indhente tilbud fra flere virksomheder for at få den bedste pris.

Er der tale om ændring i nuværende skøde på hus, kan udgiften være anderledes. Det gælder især i forhold til den variable del af tinglysningsafgiften. I visse situation vil den bortfalde, hvor den i andre situation tager udgangspunkt i et andet beløb end købesummen. Det kan du læse mere om her.


Tryg bolighandel


  • Eksperter i bolighandler

    Vi har mange års erfaring indenfor bolighandler. Teamet har hjulpet i over 10.000 bolighandler. Vi er specialiserede rådgivere inden for bolighandler og er altid opdaterede i forhold til gældende lovgivning.

  • Faste lave priser

    Der kan være stor forskel på, hvor meget hjælp du har brug for. Vores udgangspunkt er, at du får en fast lav pris, du nemt kan forholde dig til. Der kommer ingen overraskelser i processen, og vi sørger for at alle deadlines overholdes til punkt og prikke. Ring til os og få en snak om netop dine behov – så får du en fast lav pris.

  • Landsdækkende service

    Vi er en online virksomhed og vi kan hjælpe dig uanset hvor i Danmark du bor. Vi har sparet fysiske møder bort, og bruger tiden på at sætte os grundigt ind i din sag og leverer en klar og præcis rådgivning.

  • Forsikret rådgivning

    Vi har tegnet rådgiveransvarsforiking i HDI Danmark

Skødeservice.dk ApS

Gammel Vartov Vej 2,
2900 Hellerup

Man - tors: 09-17
Fre: 09-15