Samejeoverenskomst

Når du køber bolig sammen med en eller flere andre parter, bør der laves en samejeoverenskomst. Opstår der konflikter vedrørende ejendommen, vil det af en samejeoverenskomst fremgå, hvordan disse skal håndteres. Det vil kort og godt sige, at du kan spare dig selv for en masse både personligt og økonomisk ubehag ved at få lavet en samejeoverenskomst. Vi kigger nærmere på sagen her.

Hvem er en samejeoverenskomst relevant for?

En samejeoverenskomst er relevant for dig, der køber bolig sammen med en eller flere andre. Den er for eksempel relevant for dig, der køber en bolig sammen med en partner, du ikke er gift med. Er I gift, bestemmer ægteskabsloven, hvad der skal ske, hvis I en dag ikke ønsker at eje boligen sammen længere – for eksempel i forbindelse med en skilsmisse.

En samejeoverenskomst er altså for ugifte par, der køber bolig sammen, men også for andre parter, der vælger at købe fast ejendom i fællesskab. Det kunne for eksempel være søskende, der vælger at købe en ejerlejlighed eller et sommerhus sammen eller roomies, der køber deres fælles lejlighed sammen.

En samejeoverenskomst er altså relevant for blandt andet:

  • ugifte par, der køber ejendom sammen
  • søskende, der køber sommerhus sammen
  • venner, der køber ejerlejlighed sammen.

Hvorfor bør man få udarbejdet en samejeoverenskomst?

En samejeoverenskomst er kort sagt en række på forhånd aftalte regler for, hvad der sker, hvis I på et tidspunkt bliver uenige om forhold vedrørende jeres fælles ejendom. Den er udarbejdet inden eventuelle konflikter er opstået, og den tilgodeser derfor ikke én part.

Overenskomsten er med andre ord rimelig for alle involverede, da I på underskriftstidspunktet ikke kan vide noget om, hvem I en søskendeflok, der eksempelvis kunne få lyst til eller behov for ikke længere at være en del af et fælles sommerhus.

En samejeoverenskomst kan altså skåne jer for mange ubehagelige stridigheder, fordi den er upartisk.

Som bekendt har økonomiske anliggender det med at kunne skabe splid i selv de mest sammentømrede familier og sunde forhold. Med en samejeoverenskomst er det imidlertid ikke muligt at blive uenige om økonomiske spørgsmål, for det er på forhånd aftalt, hvad der for eksempel sker, hvis én part vil ud af ejendommen.

I kan altså spare jer selv for en masse skænderier vedrørende økonomi med en samejeoverenskomst. Desuden fremgår det af denne, hvis en part har betalt mere til den fælles ejendom, end den eller de andre har.

I bør altså få udarbejdet en samejeoverenskomst for at skåne jer selv for konflikter. I forbindelse med et brud er der typisk uenigheder og ubehageligheder nok i forvejen, og så sikrer samejeoverenskomsten, at I i det mindste ikke skal slås om jeres fælles ejendom. Det samme gælder naturligvis for venner og familier, der køber ejendom sammen, men vælger at stoppe samejet.

Hvad indeholder en samejeoverenskomst?

Som nævnt, vil det fremgå af en samejeoverenskomst, hvis den ene part har betalt størstedelen af den fælles ejendom. På den måde er vedkommende sikker på at få sine penge tilbage, hvis boligen skal sælges på et senere tidspunkt.

Herudover beskriver en samejeoverenskomst først og fremmest, hvad der skal ske, hvis samejet en dag ophører. Går I som ugift par fra hinanden, eller vælger I i søskendeflokken at sælge jeres fælles ejendom, vil overenskomsten altså beskrive, hvordan det helt konkret skal foregå.

Herudover kan det fremgå, hvordan udgifter til vedligehold af ejendommen fordeles, hvilket kan være særligt relevant i tilfældet, hvor en søskendeflok ejer et sommerhus sammen.

Jeres retlige disposition over ejendommen kan ydermere fremgå af en samejeoverenskomst – altså for eksempel hvem af jer, der kan udleje eller pantsætte boligen. I aftalen kan der også stå, hvem af jer der skal have lov til at blive boende i ejendommen, hvis I som par går fra hinanden.

En samejeoverenskomst bliver altid udarbejdet specifikt til jer og med jeres relation og fælles ejendom in mente. Der er altså ikke nogen fast formel for, hvordan en sådan tager sig ud, og den kan derfor også indeholde mange forskellige elementer.

Af en samejeoverenskomst kan det blandt andet fremgå:

  • hvad der skal ske, hvis I ønsker at sælge jeres fælles bolig.
  • hvem der har ret til at blive boende i jeres fælles ejendom, hvis ikke I skal bo der sammen.
  • hvem af jer der kan pantsætte og udleje boligen.
  • hvordan udgifter til vedligeholdelse fordeles.

Hvor får jeg udarbejdet en samejeoverenskomst?

Stort set enhver advokat kan udforme en samejeoverenskomst for dig. Du – og den eller dem, du køber ejendom med – giver blot advokaten jeres ønsker til, hvad overenskomsten skal indeholde, hvorefter I vil få tilsendt et udkast til en aftale. Denne kigger I naturligvis igennem, hvorefter I kommer med eventuelle rettelser.

Når aftalen er helt på plads, skriver du og dine søskende, din roomie eller din samlever under på aftalen. Herefter kan den arkiveres og blot findes frem, hvis der en dag opstår uenigheder omkring den faste ejendom.

En samejeoverenskomst skal ses som en mulighed for at løse eventuelle problemer allerede før de er opstået. Når aftalen underskrives, er alle parter upartiske, og derfor bliver samejeaftalen også rimelig for alle. Derved kan I undgå mange stridigheder den dag, samejet eventuelt ophører.


Tryg bolighandel


  • Eksperter i bolighandler

    Vi har mange års erfaring indenfor bolighandler. Teamet har hjulpet i over 10.000 bolighandler. Vi er specialiserede rådgivere inden for bolighandler og er altid opdaterede i forhold til gældende lovgivning.

  • Faste lave priser

    Der kan være stor forskel på, hvor meget hjælp du har brug for. Vores udgangspunkt er, at du får en fast lav pris, du nemt kan forholde dig til. Der kommer ingen overraskelser i processen, og vi sørger for at alle deadlines overholdes til punkt og prikke. Ring til os og få en snak om netop dine behov – så får du en fast lav pris.

  • Landsdækkende service

    Vi er en online virksomhed og vi kan hjælpe dig uanset hvor i Danmark du bor. Vi har sparet fysiske møder bort, og bruger tiden på at sætte os grundigt ind i din sag og leverer en klar og præcis rådgivning.

  • Forsikret rådgivning

    Vi har tegnet rådgiveransvarsforiking i HDI Danmark

Skødeservice.dk ApS

Gammel Vartov Vej 2,
2900 Hellerup

Man - tors: 09-17
Fre: 09-15