Andelsboligkøb

Leder du efter en ny bolig, og overvejer du at købe en andelsbolig. Der er flere fordele ved et andelsboligkøb. Det er dog vigtigt, at du sætter dig lidt ind i foreningen, inden du køber det første og det bedste.

Vil du ledes sikkert igennem processen med at købe en andelsbolig? Læs med her og få brugbare råd.

Hvad er en andelsbolig?

En andelsbolig er en bolig, der er en del af en andelsboligforening. Det vil sige, at du ikke som sådan køber en bolig, men du køber dig ind i en andelsforening. Du får derfor en andel af foreningens formue og brugsretten over den pågældende ejendom, som andelen omhandler.

Når der er tale om et andelsboligkøb, vil det derfor stadig være andelsforeningen, der driver hele ejendommen og de boliger, der er i ejendommen. Driften af boligen står andelsforeningen derfor for.

Fordelen ved et andelsboligkøb

Der er flere fordele forbundet med et andelsboligkøb sammenlignet med at købe for eksempel en ejerbolig. Først og fremmest skal du ikke betale for afgifter til skøde, tinglysning og registrering.

Derudover betaler du heller ikke ejendomsværdiskat. Du skal dog være opmærksom på, at du heller ikke får skattemæssige fradrag for de renteudgifter, der er i foreningen. Det vil udelukkende komme foreningens regnskab til gode og ikke dit personlige regnskab.

Du kan få en forholdsvis stor indflydelse, når du køber dig ind i en andelsforening. Andelshaverne har nemlig indflydelse på driften. Derudover er der prisen, som typisk er lavere ved et andelsboligkøb sammenlignet med et ejerboligkøb.

Forhold dig både til andelsbevis og boligydelse ved andelsboligkøb

Noget af det, der især kendetegner en andelsbolig er, at der er forskellige priser/udgifter, du skal forholde dig til. Ved et andelsboligkøb skal du betale en engangsydelse, som er købesummen for selve andelen. Du betaler altså en sum penge for et andelsbevis.

Derudover vil der være en månedlig udgift, som betales til andelsforeningen. Dette kaldes en boligydelse. Boligydelsen går til driften af andelsforeningen. Det inkluderer blandt andet:

  • Skatter
  • Vedligeholdelse
  • Administration
  • Finansiering af foreningens afdrag på gælden for ejendommen.

Når du skal købe en andelsbolig, er det vigtigt, at du forholder dig kritisk både til prisen for andelsbeviset og den månedlige boligydelse. Der skal helst være en harmoni imellem de to. Hvis for eksempel prisen for andelsbeviset er forholdsvis høj, skal boligydelsen helst være af mindre karakter.

Forarbejde forud for et andelsboligkøb er altafgørende

Når du overvejer et andelsboligkøb, er det vigtigt at lave en del forarbejde. Der kan være mange faldgruber, og det er derfor vigtigt, at du sikrer dig, det er en sund forening, du køber dig ind i.

Der er flere ting, der er værd at undersøge. Først og fremmest er der det økonomiske perspektiv. Du skal sikre dig, at der er en sund økonomi i foreningen, da du i værste tilfælde kan komme til at hæfte for det.

Derudover er det en fordel at sætte dig ind i, hvilke regler, der gælder for foreningen, og hvordan den bliver drevet. Vi kigger nu lidt nærmere på de to punkter.

Sæt dig ind i foreningens regnskab

Når du skal undersøge, om foreningen har en sund økonomi, skal du dykke ned i regnskabet inden du køber andelsboligen. I regnskabet skal du kigge efter, om der har været overskud de sidste par år, og om der er nogle poster, der stikker særligt ud.

Derudover skal du kigge nærmere på, hvor stor en del af andelsforeningen, der er gældsat. Denne procentsats kan være meget sigende for, om det er et godt andelsboligkøb eller ej.

Tommelfingerregler for gældssatser:

  • 0-9 %: Meget sund økonomi (meget sjældent tilfælde)
  • 10-29 %: Meget sund økonomi (sjældent tilfælde)
  • 30-49 %: Sund økonomi (meget almindeligt)
  • 50-100 %: En risikofyldt økonomi (vær særligt opmærksom)

Selvom gældssatsen er et godt sted at starte, er det også værd at kigge på, hvordan andelsforeningen er finansieret. Her skal du blandt andet kigge på, om der er tale om en fast eller variabel rente. For mange vil en fast rente være at foretrække.

Hvad står der i vedtægterne?

Når du har styr på det økonomiske, skal du kigge nærmere på vedtægterne. Vedtægter er retningslinjerne for, hvordan foreningen skal styres. Det er foreningen selv, der har fastsat vedtægterne. Det kan derfor være meget forskelligt fra forening til forening, hvad der er bestemt i vedtægterne.

En af de vigtigste ting, du skal undersøge i vedtægterne, er hæftelsen i foreningen. Altså hvad der sker, hvis foreningen ikke overholder sine låneforpligtelse. Dette er ikke fastsat i andelsboligloven, men bestemmes af foreningen selv.

Det er ikke ualmindeligt, at der er solidarisk hæftelse i en andelsforening. Der betyder, at alle andelshavere hæfter for lånet. I mange tilfælde er der dog et maksimum på, at man kun kan hæfte for det beløb, man har betalt for sit andelsbevis.

Et eksempel kan være, at du har købt et andelsbevis på 500.000 kroner. Andelsforeningen går nu konkurs, og kreditoren tager nu alle pengene i foreningen for at dække sine omkostninger. Det inkluderer dine 500.000 kroner, som vil være tabt. Sæt dig derfor godt ind i, hvordan hæftelsen er i foreningen.

Tag en rådgiver med på råd ved køb af andelsbolig

Det kan være en kompleks proces at skulle foretage et andelsboligkøb. Det kan derfor være en fordel at tage en eller flere eksperter med på råd.

Her er der flere at vælge imellem. Det kan være alt fra bankrådgivere, byggesagkyndige, advokater, jurister, revisorer og lignende, der på den ene eller anden måde vurdere økonomien, vedtægterne, foreningen, ejendommen og lignende.

Det vigtigste er, at du ikke køber i blinde, men får kompetent rådgivning, således du kan føle dig sikker i din beslutning. Måske har du kun brug for en af ovenstående, eller måske har du brug for en kombination for at sikre dig et godt andelsboligkøb.


Tryg bolighandel


  • Eksperter i bolighandler

    Vi har mange års erfaring indenfor bolighandler. Teamet har hjulpet i over 10.000 bolighandler. Vi er specialiserede rådgivere inden for bolighandler og er altid opdaterede i forhold til gældende lovgivning.

  • Faste lave priser

    Der kan være stor forskel på, hvor meget hjælp du har brug for. Vores udgangspunkt er, at du får en fast lav pris, du nemt kan forholde dig til. Der kommer ingen overraskelser i processen, og vi sørger for at alle deadlines overholdes til punkt og prikke. Ring til os og få en snak om netop dine behov – så får du en fast lav pris.

  • Landsdækkende service

    Vi er en online virksomhed og vi kan hjælpe dig uanset hvor i Danmark du bor. Vi har sparet fysiske møder bort, og bruger tiden på at sætte os grundigt ind i din sag og leverer en klar og præcis rådgivning.

  • Forsikret rådgivning

    Vi har tegnet rådgiveransvarsforiking i HDI Danmark

Skødeservice.dk ApS

Gammel Vartov Vej 2,
2900 Hellerup

Man - tors: 09-17
Fre: 09-15